نکات کاربردی تغذیه ای برای بیماران مبتلا به سرطان پستان

  گردآورنده: سارا دستگیر کارشناس تغذیه و رژیم درمانی و دکتر محمد آفرید رئیس بیمارستان مادر و کودک شوشتری


 - رژیم همراه با کنترل چربی ( کاهش) و کنترل کالری مفید است .

- پروتئین های بدون چربی مصرف کنید .

- ماهی -گوشت مرغ- جگر- مواد حاوی امگا 3 مانند : ماهی سالمون - آب به مقدار کافی- افزایش تعداد وعده ها و میان وعده ها و کاهش حجم غذا در هر وعده

- افزایش مصرف تمام فیتوکمیکال ها از میوه ها و سبزیها- فیبر، شیرکم چرب، حتما یه پیاله عدسی یا لوبیا در کنار غذایی که می‌خورید استفاده کنید.6 سهم غلات- زردچوبه - گیاه قاشقک ( گیاهی از خانواده نعناء ) عصاره این گیاه 1 تا 2 گرم در روز- چای سبز- میوه های رنگارنگ بخصوص انگور، آجیل، تخمه آفتابگردان- گیاه خار مریم - آب کلم- آلو و هلو- آب میوه طبیعی و تازه – ماش و لوبیا

 

      · در صورت بروز اسهال، باید برنامه مرتبط با آن نیز تجویز شود.

      - تأمین 25% انرژی از چربی و 25 گرم از فیبر در هر روز را رعایت کنید.

      - قارچ ، فلفل (کپسایسین، مولکولی که مزه تند را به موادغذایی مانند فلفل می‌بخشد، می‌تواند سلول‌های سرطانی را از بین ببرد.)

      - قهوه: 1 فنجان در روز

      - خانواده کلم: سبزیجات خانواده شب بو (یا کلم یا چلیپاییان ، شامل بروکلی، گل کلم، کلم بروکسل (فندوقی)، نوعی کلم چینی بنام bok choy، و کلم پیچ استفاده کنید.

      - غذاهای با فیبر بالا استفاده کنید: شامل جو، بلغور، عدس، نخود فرنگی، کنگر فرنگی، خرما و تمشک

      - گردو ممکن است رشد سرطان سینه را خنثی کند.

      - روغن زیتون: آنتی اکسیدان ها روغن زیتون و اسید اولئیک ( چربی غیر اشباع تک )، رشد سلولهای بدخیم را سرکوب کرد.

      - در حدود 8 اونس از روغن ماهی ( ماهی آزاد، ساردین، ماهی تن ) در هفته بخورید.

      - جوانه ها و آجیل

      - گوجه فرنگی وگریپ فروت، هویج، زردآلو، سیب زمینی شیرین و دیگر میوه ها و سبزیجات نارنجی رنگ (مصرف رژیم غذایی سرشار از گوجه فرنگی بر سطح هورمون هایی که در تنظیم متابولیسم چربی و قند نقش دارند، اثر مثبت دارد.)

      - سویا، توفو، شیر سویا و سوپ میسو حاوی فیتواستروژن هستند (با پزشک هماهنگی کنید تا با داروها تداخل نداشته باشد).

 

      · در صورت جراحی :

      - پودر پروتئین یا شیر خشک به وعده های غذایی اضافه کنید.

      - پنیر رنده شده به سبزیجات، سیب زمینی، برنج و سالاد اضافه کنید.

      - تنقلات با پروتئین بالا مانند بادام، بادام زمینی و پنیر بخورید.

      · محدودیت ها :

      - آب میوه های صنعتی- سیگار- نوشیدنی های الکلی- چاقی - عطر، ادوکلن و اسپری های ضد عرق شیمیایی

      - دریافت چربی ( اشباع شده یا اشباع نشده )

      - سرخ کردن، کباب کردن و مصرف غذاهای دودی شده و نمک سود شده.

      - گوشت قرمز حداکثر 60 تا 90 گرم در روز یعنی به اندازه سه تکه گوشت خورشتی استفاده شود، بقیه نیاز بدن باید از طریق گوشت مرغ تامین شود.

      · توصیه ها :

      - دوره شیر دهی را طولانی تر کنید که اثر محافظتی دارد.

      - روزانه حداقل 30 دقیقه ورزش کنید.

      - به هم خوردن ساعت خواب برای بانوان، باعث کاهش سطح استروژن میشود و خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش میدهد!

      · دارویی :

      - ویتامین3 D - اسیدهای چرب امگا3 - عصاره دانه انگور یا پیکنوژنول- کوئرستین ملاتونین - ویتامین E- ویتامین 2K - ویتامین C- سلنیوم- ویتامین B6- فولات، تیامین ، نیاسین، ریبوفلاوین- ویتامین A

      - دارویی بنام هرسپتین که بر علیه پروتئین تولید شده توسط ژن معیوب داده می شود آنان را تا حد بسیار موثری درمان نمود. نکته مهم آن است که این دارو تنها در بیمارانی که Her2 مثبت هستند اثر درمانی دارد. این دارو بسیار گرانقیمت   هست و عوارضی برای قلب ایجاد می کند.

      · نکته :

      - نزاییدن یا سن زیاد برای اولین بارداری و منوپوز در سن بالا، نسبت به خطرات متوسط، امکان خطر را افزایش می دهند.

      - همیشه شیردهی با کاهش خطر سرطان پستان ارتباط دارد و هرچه دوره طولانیتر باشد محافظت بیشتر است.

      - منارک ( اولین قاعدگی) زود هنگام قبل از 12 سالگی خطر را 4 برابر میکند؛

      - تراکم بالای مواد معدنی استخوان، پیشگیری کنندۀ خطر سرطان پستان در زنان مسن تر است.

      - فعالیت جسمی هنگام فراغت و نیز هنگام کار، با کاهش خطر سرطان پستان ارتباط دارد.

      - سابقه ژنتیکی، تعداد فرزندان، اولین سن حاملگی، مصرف الکل، سیگار، اضافه وزن و عوامل محیطی و هورمونی، ریسک ابتلا به سرطان پستان را بالا می برند.

      - ماموگرافی، انجام رادیوگرافی از بافت نرم پستان هاست و عمدتاً به منظور شناسایی و تشخیص سرطان پستان و نیز به منظور ارزیابی توده های قابل لمس و ضایعات غیر قابل لمس پستان مورد استفاده قرار می گیرد.

      - چاقی یا افزایش وزن بعد از یائسگی خطر سرطان سینه را افزایش می دهد . بیشتر استروژن زنان از بافت چربی بیرون می آید. داشتن چربی بیشتر بعد از یائسگی می تواند میزان استروژن را بالا ببرد و شانس سرطان سینه را بالا ببرد.   زنانی که افزایش وزن دارند ، میزان انسولین شان بالاست، انسولین بالا با سرطان و همچنین سرطان سینه ارتباط دارد.

      - افزایش چربی در ناحیۀ کمر ممکن است خطر را بیشتر کند.

 

علائم هشدار دهنده سرطان پستان:

      - تورم و وجود توده‌ سخت و غیرحساس با حدود نامشخص در پستان.

      - تغییرات نوک پستان شامل خشکی و اگزمای سر پستان که تداوم پیدا کرده و بهبود نیابد.

      - فرو رفتگی نوک پستان

      - انحراف و تغییر در سر پستان

      - ترشحات سر پستان بویژه ترشحات خونی

      - تغییرات در شکل و انحنای طبیعی و تقارن پستان

      - تورم گره های لنفاوی زیر بغل

      - سابقه قبلی سرطان در یک پستان

      - پرتو دهی در دوران کودکی و نوجوانی در بروز سرطان موثر است.

-

      · آزمایش:

      - آزمایش FISH برای سرطان پستان ناشی از2 HER

      - افزایش بیان بالای پروتئین 2 Her که ناشی از تکثیر ژن مربوطه واقع در کروموزوم 17 است.

      - استفاده از تکنیک های ایمنوهیستوشیمی (IHC)

      منبع:

      - راهنمای رژیم درمانی/ انجمن تغذیه ایران(اتا)

      - Krause "s Food Nutrition & Diet Therapy


 
 ماهنامه الکترونیکی سیب/تیر ماه 99
تاریخ به روز رسانی:
1399/04/02
تعداد بازدید:
173
نشريه الكترونيكي سيب
آدرس: شیراز، خیابان زند، جنب هلال احمر، ساختمان مرکزی دانشگاه علوم پزشکی شیراز-طبقه هشتم-مدیریت روابط عمومی-نشریه الکترونیکی سیب
کدپستی: 71348-14336 تلفکس: 32308200-071 تلفن: 32122713-071
کلیه حقوق این وب سایت برای نشریه الکترونیکی سیب دانشگاه علوم پزشکی شیراز محفوظ می باشد.
Powered by DorsaPortal