توجه به بهداشت فردی (تغذیه) در سیره نبوی

بر اساس نص قرآن کریم، پیامبر اکرم (ص) در رفتار از امور شخصی و فردی تا آداب و امور اجتماعی سرآمد و اسوه بودند (احزاب/21).

از جمله این امور توجه به بهداشت بود که ابتدا خودشان عمل می نمود و پس از آن نزدیکان و خانواده را دستور و سفارش می کردند. در مرحله بعدی مردم و عموم مسلمانان مدینه و مسلمان آینده و انسان ها را به رعایت بهداشت و عمل به دستورات اسلام سفارش می کرد. پیامبر اکرم به اهمیت بهداشت و نظافت در اسلام به حدی تأکید داشت که گاهی علت توقف وحی از طرف خداوند را کوتاهی مسلمانان در رعایت بهداشت و پاکیزگی می دانست. از این رویکرد الهی به امر بهداشت برمی آید که ممکن است آلوده بودن محیط زندگی، لباس و بدن سبب نزول بلا و گرفتاری و بسته شدن درهای رحمت برای یک امت باشد و انواع بیماری ها در جامعه شیوع یابد و مرگ و میر و قحطی فراگیر شود. از این روی بهداشت اجتماعی در اسلام و سیره نبوی و دیگر پیشوایان بسیار مهم و نمایان شده و با سرنوشت انسان پیوند خورده است و مسلمانان بدین وسیله تشویق به حفظ بهداشت و پاکیزگی فردی و اجتماعی گردیده اند.

روش پیامبر اکرم (ص) از آغاز رسالت در تمام امور از ترتیب عقلانی بسیار منظم و نتیجه بخش برخوردار بوده، به نحوی که سیره اش در تمام امور قابل الگوبرداری و ضابطه مند است.

پیامبر گرامی اکرم (ص) در هنگام خوردن این دستورات خاص بهداشتی را رعایت می کرد:

1.      قبل از هر چیز با گرسنگی کامل بر سر سفره حاضر می شد و قبل از سیر شدن دست می کشید و پرخوری نمی کرد. اصحاب خود را نیز به این روش دعوت و از پرخوری و آروغ زدن بر سر سفره و در جمع نهی می کرد.

2.      پیامبر برای اجرای دستورات بهداشتی، تضمین و پشتوانه عملی و پایبندی در نظر می گرفت. ایشان بعد از شستن کامل دست و صورت و انجام وضو و مسواک بر سر سفره می نشست و می فرمود: هر کسی علاقمند است در خانه اش برکت باشد، با وضو بر سر سفره بنشیند.

3.      نمک و سرکه دو ماده غذای افزودنی هستند که خاصیت ضدانگلی و ویروسی دارند. امروزه پیشرفت علوم تجربی این خواص را اثبات کرده است. هر چند چشیدن این دو قبل از غذا آن زمان معمول نبود؛ اما پیامبر (ص) با نمک آغاز به خوردن می نمود و علاوه بر سفارش آن به دیگران، آن را به عنوان عمل استحبابی مطرح می نمود.

4.      بر سر سفره طولانی می نشست و به آن اهمیت می داد و غذا را بسیار می جوید.

5.      در غذا نمی دمید و از خوردن غذای داغ به علت آسیب رسانی به بافت های مخاط دهان و دندان ها پرهیز می نمود.

6.       آب را یکباره سر نمی کشید؛ بلکه با مکث و سه بار نوشیدن و آرام خوردن. با غذای چرب آب نمی­خورد و دوست داشت که در ظرف های تمیز و بهداشتی بلورین که از شام برایش می آوردند، آب بخورد و آن­ها را تمیزترین ظروف می دانست.  

7.      نان خورده و ریزه های بر سر سفره را جمع می کرد و می خورد و آن ها را نماد برکت و مایه تندرستی بدن می دانست.

8.      از ظرف مقابل خودش غذا می خورد. ظاهراً ظرف شخصی داشت و هنگام خوردن به صورت دیگران خیره نمی شد و از مقابل کسی غذا برنمی داشت مگر سبزی، نمک و .... 

 منبع: حسنلو، امیر علی (1391). بهداشت فردی در سیره نبوی (ص)، نشریه نقطه پرگار ویژه نامه میلاد پیامبر اعظم (ص)

 
ماهنامه الکترونیکی سیب/ فروردین واردیبهشت  99
تاریخ به روز رسانی:
1399/01/31
تعداد بازدید:
221
نشريه الكترونيكي سيب
آدرس: شیراز، خیابان زند، جنب هلال احمر، ساختمان مرکزی دانشگاه علوم پزشکی شیراز-طبقه هشتم-مدیریت روابط عمومی-نشریه الکترونیکی سیب
کدپستی: 71348-14336 تلفکس: 32308200-071 تلفن: 32122713-071
کلیه حقوق این وب سایت برای نشریه الکترونیکی سیب دانشگاه علوم پزشکی شیراز محفوظ می باشد.
Powered by DorsaPortal