نشریه الکترونیکی سیب/نشریه 76/اسفند ماه 97
نقش ویتامین دی در بیماری مزمن کلیه



بیماری مزمن کلیه یک اختلال پیشرونده است که شیوع آن 10 تا 15 درصد در سرتاسر دنیا می باشد. یکی از مهم ترین اختلالات این بیماری کمبود ویتامین دی است. مطالعات در زمینه ارتباط ویتامین دی و بیماری مزمن کلیه نشان میدهد که کمبود ویتامین دی در بسیاری از عوارض نارسایی مزمن کلیوی از قبیل بیماری قلبی عروقی، پروتئینیوری و التهاب از طریق نقشی که ویتامین دی در کاهش التهاب دارد دخالت می کند.
مکمل یاری با ویتامین دی می تواند باعث بهبود کاهش عوارض نارسایی مزمن کلیوی و بهبود کیفیت زندگی در این بیماران شود. این بیماری یک بیماری پیشرونده و غیرقابل بازگشت است که منجربه آسیب به عملکرد کلیه ها می گردد که در ابتدا علائم خاصی ندارد اما پس از مدتی کلیه ها توان خود را برای پاکسازی مواد زائد از دست می دهند.
 

از علل این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• عفونت های مزمن مجاری ادراری
• ناهنجاری های مادرزادی کلیه (مثل بیماری کلیه پلی کیستیک)
• آسیب کلیه در اثر دیابت ملیتوس
• انسداد مجاری ادراری
• مسمومیت با داروها و مواد شیمیایی بخصوص فناستین
• بیماری های عروق خونی نظیر تصلب شرایان ها
عوارض این بیماری شامل:
• پروتئینئوری
• عوارض قلبی عروقی
• اختلال متابولیسم مواد معدنی و استخوان
• کم‌خونی
• افزایش چربی خون
در این بیماری تمام کارهایی که کلیه انجام می دهد دچار اختلال می شود که یکی از مهم ترین آنها تبدیل ویتامین دی به فرم فعال آن است. شیوع کمبود ویتامیندی بین 40 تا 90 درصد در مراحل مختلف نارسایی مزمن کلیوی متغیر است.
آنزیم آلفاهیدروکسیلاز به خاطر از دست رفتن عملکرد کلیه، هیپرپاراتیروئیدیسم، اسیدوز و افزایش اسیداوریک خون منجربه کاهش ویتامین دی در این بیماران می شود. بیماران مبتلا به نارسایی مزمن کلیوی علاوه بر کمبود، مقاومت به ویتامین دی نیز دارند.
نقش ویتامین دی در عوارض قلبی عروقی در بیماران نارسایی مزمن کلیوی :
یکی دیگر از عوارض نارسایی مزمن کلیوی که یک چهارم مرگ و میر را شامل می شود عوارض قلبی عروقی است. کمبود ویتامین دی می تواند در گسترش و پیشرفت بیماری قلبی عروقی نقش داشته باشد. سطح پایین این ویتامین باعث افزایش فشار خون و افزایش کار قلب و پیشرفت عوارض قلبی عروقی میشود.
توصيه ها:
-1 در طول روز مجاز به مصرف حداكثر نصف قاشق چاي خوري نمك هستند
-2 در طول روز مجاز به مصرف 3 واحد از ميوه هاي داراي پتاسيم كم و متوسط، و 1 واحد از ميوه هاي داراي پتاسيم بالا هستيد.
-3 در طول روز مجاز به مصرف 2 واحد از سبزي هاي داراي پتاسيم كم و متوسط و 1 واحد از سبزي هاي داراي پتاسيم بالا هستيد.
ميوه ها و سبزي ها با پتاسيم كم:
گلابي، ليمو شيرين،عصاره ي هلو، آب انگور، زغال اخته
ميو ه ها و سبزي ها با پتاسيم متوسط:
كدو،كرفس، كلم، پياز، تربچه، اسفناج خام، بادمجان، شلغم، هويج،آب سيب، آب گريپ فروت، آناناس، تمشك، توت فرنگي، سيب، انجير، سبزي خوردن
ميوه ها و سبزي ها با پتاسيم بالا:
اسفناج پخته، چغندر، كرفس پخته، قارچ پخته، باميه، كدو حلوايي،سيب زميني( آب پز،تنوري، سرخ كرده(، سبزي پخته، گوجه فرنگي،خرما،خرمالو،آلو بخارا،انجير، كيوي، گرمك، خربزه، گلابي، موز، انار، ازگيل
در بيماراني كه كاهش حجم ادرار و يا احتباس آب دارند مقدار مايعات مصرفي از طريق فرمول زير محاسبه
شود.
حجم ادرار 24 ساعته + 500 سي سي
نوشيدني هاي زير حاوي مقدار متوسطي پتاسيم و فسفر مي باشند كه بايد در حد محدود مصرف شوند:
قهوه، چاي، ماءالشعير، نوشيدني الكل دار ،
آب گوشت حاوي مقدار بالايي سديم و يا پتاسيم است كه فقط با دستور پزشك يا متخصص تغذيه بايد مصرف شود.


منابع:
تغذيه درماني پزشكي در اختلالات كليوي / كتي جي. ويلكنز
راهنماي رژيم درماني/ انجمن تغذيه ايران: زير نظر فريبا شيخ
 


      ماهنامه الکترونیکی سیب / اسفند 97



 

 
نسخه چاپی
تمامی حقوق مادی و معنوی این نشریه متعلق به روابط عمومی دانشگاه است.
 
 
بازديدامروز:  3
کل بازديد:  156
بازدیدکنندگان برخط:  1