نشریه الکترونیک سیب/نشریه 69/مرداد97
تغذیه تکمیلی/1


       تغذیه انحصاری با شیر مادر در 6 ماه اول زندگی برای رشد و تکامل شیر خوار اهمیّت دارد. حتی در هوای بسیار گرم تابستان نیز لازم نیست به شیر خوار آب داده شود و تجویز شیر مادر و ویتامینD  کافی است.

تغذیه تکمیلی در شیرخواران در پایان 6 ماهگی شروع می شود.

اگر غذای کمکی زودتر از 6 ماهگی شروع شود، تمایل شیرخوار به مکیدن پستان کمتر می شود و در نتیجه تولید و ترشح شیر مادر کاهش می یابد. همچنین احتمال آلرژی بیشتر می شود.

اگر غذای کمکی دیرترشروع شود، آشنا شدن شیرخوار با مزه و قوام انواع غذاها به تأخیر می افتد و دریافت مواد معدنی مانند روی و آهن کمتر خواهد بود و در دراز مدت بر رشد و تکامل کودک تأثیر نامطلوب خواهد گذاشت.

به غذای کمکی نباید نمک، شکر و ادویه تند افزوده شود.

توصیه می شود از غذاهای آماده استفاده نشود. فیتات موجود در غذای آماده بیرون جذب آهن را کاهش می دهد.

غذای کمکی را می توان حداکثر تا 48 ساعت در یخچال و تا یک هفته در فریزر نگه داشت.

غذای تهیه شده تا 2 ساعت در دمای اتاق قابل نگهداری است و نیازی به داغ کردن مجدد ندارد.غذاهای کمکی که با شیر تهیه می شوند تا یک ساعت قابل نگهداری هستند.

هنگام غذاخوردن شیرخوار می توان به او اجازه داد که از انگشتان خود استفاده کند و به غذا دست بزند و آن را به دهان ببرد.

در سن 6 تا 12 ماهگی، شیر مادر غذای اصلی کودک است. بهتر است غذای کمکی پس از تغذیه با شیرمادر ( نه با فاصله زیاد) داده شود.در صورتی که شیرخوار پس از غذای کمکی باز هم تمایل داشت شیربخورد، اشکالی ندارد.

برای شروع تغذیه کمکی معمولاً از فرنی آرد برنج و سپس حریره بادام استفاده می شود.

بین اضافه کردن مواد غذایی جدید بهتر است 3 روز فاصله باشد تا اگر شیرخوار به ماده غذایی خاصی عدم تحمل یا حساسیت نشان دهد نوع آن مشخص شود.

در مورد سبزی هایی مانند سیب زمینی، هویج، گشنیز، جعفری و کدو احتمال تحمل نکردن و حساسیت کمتر است و می توان هر روز یکی از آن‌ها را به غذا اضافه کرد. غذا نباید با بطری یا سر پستانک به شیرخوار داده شود.

در هفته دوم شروع غذای کمکی برای آن‌که کودک راحت‌تر باشد بهتر است غذا با پشت قاشق یا گوشت کوب نرم شود و از مخلوط کن یا آسیاب برقی استفاده نشود. توصیه می شود، از گوشت کوب فلزی به جای گوشت کوب چوبی استفاده شود. زیرا گوشت کوب‌های چوبی معمولاً دارای ترک هستند و ممکن است آلوده باشند.

اگر کودک تمایلی به خوردن یک غذا نداشته باشد بهتر است به آن ادویه های ملایم و سالم یا چاشنی هایی مانند آب لیمو ترش تازه یا آب نارنج به مقدار خیلی کم در آخرین لحظه پخت سوپ به آن افزوده، و اگر این کار مؤثر نباشد اضافه کردن مقدار بسیار کمی از نمک اشکالی ندارد.

با شروع غذای کمکی، ضمن افزایش دفعات شیردهی لازم است به شیرخوار آب جوشیده خنک شده نیز داده شود تا ادرار کودک پر رنگ و مدفوع سفت و سخت نشود.

در6 ماه اول عمربه منظور کاهش احتمال بروز آلرژی غذایی و ویزینگ ، تجویز قطره ویتامین A+D نسبت به مولتی ویتامین برتر است.

از 6 ماهگی به بعد علاوه بر قطره مولتی ویتامین یا  ویتامین A+D قطره آهن به میزان 15 قطره /معادل 15 گرم آهن المنتال) یا شربت فروس سولفات 5/1 میلی لیتر در روز تجویز می گردد و تا 2 سالگی ادامه داده می شود.

در مورد نوزادان LBW (وزن هنگام تولد کمتر از 2500 گرم)هنگامی که وزن شیرخوار به  2 برابر وزن تولد می رسد. شروع مصرف قطره آهن توصیه می شود.

در کودکانی که با شیرمادر تغذیه می شوند، شیرگاو از 2 سالگی به کودک داده می شود؛ البته می توان مقدار کمی شیر پاستوریزه را به غذای کودک اضافه کرد.

در کودکانی که با شیرخشک تغذیه می شوند دادن شیرگاو از یک سالگی بلامانع است.

شیر باید با فنجان یا لیوان نشکن به کودک داده شود. مقدار مصرف آن حداکثر 500 میلی  لیتر در شبانه روز است. بهتر است به شیرخوار در شبانه روز چای، قهوه و کاکائو داده نشود زیرا جذب آهن را کم می کند.

نوشیدنی های حاوی شکر زیاد کودک را تشنه تر می کند و موجب چاقی می شود. مصرف نوشیدنی های گازدار در شیرخواران توصیه نمی شود. مصرف مقادیر زیاد آب میوه موجب اسهال و کاهش اشتهای کودک نسبت به غذا و حتی شیر مادر می شود و احتمال پوسیدگی دندان را بیشتر می کند.

ماهنامه الکترونیکی سیب / مرداد 97

 
 
نسخه چاپی
تمامی حقوق مادی و معنوی این نشریه متعلق به روابط عمومی دانشگاه است.
 
 
بازديدامروز:  3
کل بازديد:  75
بازدیدکنندگان برخط:  1