نشریه الکترونیک سیب/نشریه 69/مرداد97
فواید تغذیه انحصاری با شیر مادر/1
 

 

شيرمادر مائده الهي پروردگار عالم به انسان است كه به دليل مزاياي بي نظير و بدون جانشين آن، همواره ترويج تغذيه با شيرمادر به عنوان راهكار موثر كاهش مرگ و مير كودكان و ارتقاء سلامت آنان از اجزاء مراقبت هاي بهداشتي كشور محسوب شده است.

زيربناي زندگي و اساس رشد جسمي و رواني هر كودك وابسته به وقايعي است كه در سال هاي اول عمر وي رخ مي دهد. دو سال اول زندگی برای ارتقای رشد و تکامل مطلوب و تأمین سلامت انسان، دوره ای کلیدی و حیاتی است. زیرا در این دوره تأخیر رشد، بیماری های شایع کودکی و کمبود ریز مغذی ها می توانند اثراتی پایدار و غیرقابل جبران در سال های بعد برجا گذارند. سوءتغذیه در این دوره سبب ابتلاء به بیماری ها و افزایش احتمال مرگ و میر و تأخیر در تکامل ذهنی و حرکتی می شود و در دراز مدت نیز با نقص عملکرد ذهنی و توانایی جسمی، اختلال در بازده باروری و سلامت دوره نوجوانی و بزرگسالی همراه می شود.

روش های نامناسب تغذیه دوران شیرخوارگی از علل مستقیم و عمده سوءتغذیه در طول سال اول زندگی است که زمینه ساز ۴۹ درصد مرگ كودكان زير پنج سال و همچنين ابتلای كودكان به بیماری های عفونی و تشدید آن ها می شود.

شیرمادر مناسب ترین غذا براي تغذیه شیرخوار است و تأثیر مثبت آن بر سلامت کودک و مادر، کاهش مرگ و میر کودکان، ارضاي نیازهاي عاطفی مادر و کودک و نیز صرفه جویی اقتصادي در بعد خانوار و جامعه بر کسی پوشیده نیست. از آن جایی که تغذیه انحصاري با شیرمادر در شش ماه اول تولد نوزاد، ضامن سلامتی کودک و مصرف آن یکی از فرصت هاي گرانبها و ساده براي کمك به رشد طبیعی کودک می باشد، بنابراین این مسئله هنوز به عنوان یکی از مهمترین عوامل مؤثر در کاهش مرگ و میر و ادامه رشد مناسب کودکان و کمك به سلامت مادران می باشد.

تغذيه انحصاري با شيرمادر به عنوان بهترين تغذيه براي كودك تا سن ۶ ماهگي مي باشد كه علاوه بر تأمين نيازهاي جسمي و فيزيولوژيكي مكمل نيازهاي رواني، كودك و به خصوص مادر مي باشد. اين مقوله طي سال هاي گذشته از مهم ترين توصيه هاي سازمان جهاني بهداشت و يونيسف بوده است.

بر اساس گزارشات جهانی اگر تمام نوزادان بلافاصله پس از تولد در تماس پوست با پوست با مادران قرار گيرند و به مدت ۶ ماه به طور انحصاري با شيرمادر تغذيه شوند و تغذیه با شيرمادر تا دو سال يا بيشتر همراه با غذاهاي کمکی مناسب ادامه يابد، مرگ و مير كودكان زير ۵ سال در سطح جهان ۱۳ تا ۲۰ درصد كاهش خواهد يافت؛ به علاوه تغذيه با شيرمادر موجب افزايش تكامل شناختي و ارتقای هوش كودكان می شود و در کاهش بیماری های مزمن در آینده نظیر بیماری های قلبی عروقی، دیابت و چاقی که زمینه ساز این بیماری هاست نقش دارد. كودكان تغذيه شده با شيرمادر كمتر دچار بيماري شده و مراجعات كمتر به پزشك و بيمارستان دارند و اين به معني غيبت كمتر مادر از كار و هزينه هاي كمتر درماني و بهبود توليد كار براي جامعه مي باشد.

شير هر مادري براى فرزند خودش بهترين است و تركيب آن براساس تغيير نيازهاى او برحسب سن شيرخوار و حتي در هر وعده تغيير مي كند. شيري كه پستان ها در دو سه روز اول پس از زايمان توليد مي كنند، آغوز يا ماك يا كلستروم ناميده مي شود كه غليظ و زرد رنگ و يا به رنگ روشن و سرشار از مواد ايمني بخش است و نوزاد را در برابر عفونت ها محافظت مي كند به حدي كه آن را اولين واكسن نوزاد مي نامند.

در مقايسه با شيري كه پس از آن توليد مي شود، داراي مقدار بيشتري پروتئين و ويتامين هاي محلول در چربي و برخي مواد معدني مثل سديم و مقدار كمتري چربي و ويتامين هاي محلول در آب است. گرچه حجم آغوز محدود است و در هر نوبت شيردهي ممكن است حتي بيش از يك يا دو قاشق مرباخوري در هر پستان نباشد، اما نياز نوزاد هم در همين حد است. جريان شير از روز سوم تا ششم بعد از زايمان برقرار مي شود.

شير هر مادري براى فرزند خودش بهترين است و تركيب آن براساس تغيير نيازهاى او برحسب سن شيرخوار و حتي در هر وعده تغيير مي كند. شيري كه پستان ها در دو سه روز اول پس از زايمان توليد مي كنند، آغوز يا ماك ياكلستروم ناميده مي شود كه غليظ و زرد رنگ و يا به رنگ روشن و سرشار از مواد ايمني بخش است و نوزاد را در برابر عفونت ها محافظت مي كند به حدي كه آن را اولين واكسن نوزاد مي نامند.


در مقايسه با شيري كه پس از آن توليد مي شود، داراي مقدار بيشتري پروتئين و ويتامين هاي محلول در چربي و برخي مواد معدني مثل سديم و مقدار كمتري چربي و ويتامين هاي محلول در آب است. گرچه حجم آغوز محدود است و در هر نوبت شيردهي ممكن است حتي بيش از يك يا دو قاشق مرباخوري در هر پستان نباشد، اما نياز نوزاد هم در همين حد است. جريان شير از روز سوم تا ششم بعد از زايمان برقرار مي شود.

 

 صفحه بعد

 

ماهنامه الکترونیکی سیب /مرداد  97

 
نسخه چاپی
تمامی حقوق مادی و معنوی این نشریه متعلق به روابط عمومی دانشگاه است.
 
 
بازديدامروز:  2
کل بازديد:  54
بازدیدکنندگان برخط:  1