نشریه الکترونیک سیب/نشریه 69/مرداد97
تغذیه با شیر مادر/ راهکارها1
 

سلامت و تغذیه نوزاد تازه رسیده بیش از هر چیز دیگری ذهن پدر و مادرکم تجربه را به خود مشغول می‌کند. در این میان هر آشنایی می‌خواهد آن‌ها را راهنمایی کند و این مسأله اضطراب والدین را بیشتر خواهد کرد. اگر والدین اطلاعاتی درست داشته باشند مسلما  دل‌نگرانی‌های آن‌ها در مورد نوزاد نورسیده کمتر خواهد بود. همه مادران دوست دارند در مورد روش شیر دادن و موارد دیگر اطلاعاتی داشته باشند.

شیر مادر علاوه بر این‌كه تمام ویتامین‌ها و مواد غذایی لازم برای نوزاد در 6 ماه اول زندگی را داراست حاوی مواد ضد بیماری هم هست كه همین سلامت را برای فرزندان به ارمغان می‌آورد. مزایای تغذیه با شیر مادر برای نوزادان این است که به بهبود ایمنی، جلوگیری از بیماری‌های مزمن و غیره کمک می‌کند. تغذیه با شیر مادر اولین خط دفاع در برابر بیماری و مرگ‌ و میر را برای نوزاد فراهم می‌کند. درواقع، کودکان دارای تغذیه با شیر مادر کمتر به بیماری‌هایی مثل آسم، بیماری‌های تنفسی، اختلالات معده و آلرژی مبتلا می‌شوند، بنابراین تأثیر تغذیه با شیر مادر می‌تواند طول عمر بالایی را برای نوزاد شیرخوار به همراه داشته باشد.

ترکیبی از مواد مغذی و مواد معدنی موجود در شیر مادر برای کودک شما و رشد او مناسب است. با داشتن مقادیر از ویتامین‌ها، آنتی‌بادی‌ها، پروتئین‌ها و چربی‌ها، تغذیه با شیر مادر بهترین راه برای اطمینان از این است که کودک شما مقدار مناسب و مکفی از مواد مغذی را دریافت می‌کند. جدای از این مواد غذایی که مادران مصرف می‌کنند بر کیفیت شیر تأثیر می‌گذارند که همین امر می‌تواند مادران را در طول ماه‌های بعد از زایمان، سالم و در مورد تغذیه هشیار نگه دارد.

تغذیه با شیر مادر می‌تواند بلافاصله پس از زایمان آغاز شود یا از ۴ تا ۵ ساعت بعد از خروج از بخش سزارین شروع شود. شیر که در ابتدا بیرون می‌آید، کمی ضخیم و زردرنگ است (و آغوز - کلستروم نامیده می‌شود) و به ‌عنوان یک واکسن و تقویت‌کننده سیستم ایمنی نوزاد تازه به دنیا آمده عمل می‌کند. مادر باید سینه خود را به روش صحیح در دهان نوزاد قرار دهد و بهتر است شیردهی همان ساعات و دقایق اولیه توسط مادر صورت گیرد. اولین ساعاتی که نوزاد به دنیا می‌آید ممکن است 3 روز طول بکشد تا اثرات هورمونی بارداری که باعث سرکوب شیردهی می‌شود  از بدن مادر پاک شود ولی در طول این مدت همان مقدار شیری که مادر به نوزاد می‌دهد برای نوزاد کافی است.کفایت زمان شیردهی زمانی مشخص می‌شود که نوزاد ادرار خوبی داشته باشد. او در طول روز باید 6 یا 7 بار ادرارکند.  هیچ ویتامین یا آب اضافی دیگر نمی‌تواند جایگزین آن از نظر رژیم غذایی ایده آل شود. شیردهی را می‌توان برای دو سال یا بیشتر انجام داد. این امر نه ‌تنها تغذیه مناسبی را برای کودک فراهم می‌کند، بلکه پس از زایمان، درد مادر را نیز تسکین می‌دهد. به ‌طور معمول، نوزادان باید به مدت شش تا ۱۲ بار در روز با میانگین  ۱۲  تا ۱۴ دقیقه  در هر پستان تغذیه شوند. بیشترین مشکلی که مادران با آن مواجه می‌شوند زخم شدن نوک سینه هنگام شیردهی است. این مشکل نشان می‌دهد مادر روش صحیح شیردهی را نمی‌داند. هاله قهوه‌ای رنگ نوک سینه باید کامل در دهان نوزاد قرار گیرد. لب  بالای نوزاد به داخل و لب پایین نوزاد به بیرون برگشته باشد و صدای مکیدن شیر توسط نوزاد نباید شنیده شود. مادر باید 4 انگشت دست خود را زیر سینه قرار دهد و انگشت شست را در بالا به طوری که روی سینه را بگیرد و جلوی بینی نوزاد را آزاد بگذارد.  انگشت شست نقش اهرم را زیر آرواره نوزاد دارد و نوزاد را تحریک می‌کند شیر بخورد. هنگام شیردادن به نوزاد مادر باید تمام حواسش به نوزاد باشد. صورت مادر باید به سمت صورت نوزاد باشد.این نکته بسیار مهم است.

یک شیر خوب باید دارای خصوصیاتی باشد از جمله قوام یا غلظت شیر مادر باید معتدل باشد. اعتدال قوام نشان‌ دهنده تعادل بین بخش پنیری یا همان پروتئینه‌ و آب شیر است که هر دو برای رشد نوزاد لازم هستند. مقدار شیر هم باید معتدل باشد. میزان زیاد شیر می‌تواند نشانه رطوبت زیاد آن باشد که می‌تواند در بدن آمادگی برای عفونت‌ها ایجاد کند. میزان خیلی کم شیر هم می‌تواند نشانه خشکی مزاج باشد. رنگ شیر باید کاملا سفید باشد. اگر شیر به تیرگی یا سبزی متمایل باشد نشانه سردی و خشکی آن است و اگر به زردی متمایل باشد نشانه غلبه حرارت و صفراست که هیچکدام برای رشد مناسب نیستند. طعم شیر اگر تلخ یا شور باشد، نه تنها برای رشد مناسب نیست بلکه نوزاد هم تمایلی به خوردن آن نشان نمیدهد. لازم است بدانیم طعم و بوی شیر هم با توجه به مزاج مادر که تحت تأثیر سبک زندگی اوست تغییر می‌کند.  بوی شیر باید خوش عطر و بو باشد. اگر بوی ترشیدگی یا بد بو یا حتی بی بو باشد برای رشد کودک مناسب نیست. کف روی شیر نباید زیاد باشد .اجزای شیر مادر باید یکنواخت و مشابه باشد.

صفحه بعد

ماهنامه الکترونیکی سیب /مرداد 97

 
نسخه چاپی
تمامی حقوق مادی و معنوی این نشریه متعلق به روابط عمومی دانشگاه است.
 
 
بازديدامروز:  1
کل بازديد:  96
بازدیدکنندگان برخط:  1