نشریه الکترونیک سیب/نشریه 69/مرداد97
مزایای تغذیه با شیر مادر
 

 

شيوه تغذيه شيرخوار ممكن است با افزايش سن او تغيير كند.  مادر بايد اطمينان حاصل كند كه هر شيرخوار سالمي كه از مكيدن خوبي برخوردار است به طور طبيعي شيوه تغذیه‌اي را كه برايش مطلو ب‌تر است انتخاب  كند. در روزهاي اول زندگي بسياري از نوزادان ميل دارند زود به زود و براي مدت طو لاني از پستا ن‌هاي مادر تغذيه كنند. اين مكيد ن‌ها به افزايش توليد شيرمادر كمك مي‌كند. به هر حال بهترين انتخاب براي مادر آن است كه مطابق ميل و درخواست فرزند خود يعني هر زماني كه او بخواهد و به هر مدتي كه ميل داشته باشد به اوشير بدهد.

 

رعايت اصول زير در ارتباط با تغذیه با شیرمادر ضروري است:

 

·         برقراري تماس پوست با پوست مادر و نوزاد بلافاصله پس از تولد

·         شروع تغذيه نوزاد با آغوز به محض مشاهده علایم آمادگی نوزاد طي ساعت اول تولد

·         کمک به شیرخوار برای گرفتن صحیح پستان و ادامه تغذیه شيرخوار فقط با شیرمادر بدون هر نوع ماده غذایی دیگر) پرهیز از دادن حتی آب، آب قند، انواع جوشانده ها و شیرخشک و شیرهای دیگر در 6 ماه اول تولد که تغذیه انحصاری با شیرمادر نامیده می شود)

·         تغذیه با شیرمادر بطور مكرر بر حسب تقاضای شیرخوار و در شب و روز، مدت تغذیه در هر وعده نامحدود

·          در کنار هم بودن مادر و نوزاد در شب و روز

·         پرهیز از دادن گول زنک )پستانک(  و بطری به شیرخوار

·         شروع غذاهای کمکی از پايان 6 ماهگی به بعد، با افزایش تدریجی مقدار و تنوع غذاهای نیمه جامد و جامد و همراه با ادامه تغذيه شيرخوار با شيرمادر

·         تداوم تغذيه باشيرمادر در سال دوم همراه با استفاده از غذاهاي سفره خانواده

 

اهميت تغذیه با شیرمادر و مزايا براي كودك :

·         موجب كاهش مرگ و مير ناشي از بيماري هاي كودكان مي شو ، جان بيش از یک ونیم ميليون

 شيرخوار را در سال نجات مي‌دهد.

·         تمام نيازهاي شيرخوار به غذا و مايعات را به تنهايي در 6 ماه اول تولد تامين مي كند، هنگام

  شروع تغذيه تكميلي) پس از پايان 6 ماهگي) نيز از اهميت خاصي برخوردار است بطوري

كه در سال اول زندگي غذاي اصلي شيرخوار محسوب مي شود و در سال دوم نيز يك سوم

نيازهاي تغذيه اي كودك را با بهترين كيفيت فراهم مي كند.

·         بهترين الگوي رشد و تكامل كودكان را فراهم مي كند.

·         شیرمادر یک مایع بي نظير و زنده حاوي عوامل ضد عفونت است که شیرخوار را در مقابل

بسياري از بيماري ها و عفونت ها  (مثل اسهال و عفونت هاي گوارشي و تنفسي، عفونت گوش، آسم و اگزما و آلرژي ( محافظت می کند.

·         احتمال چاقي و بيماري هاي مزمن از جمله بيماري هاي قلبي عروقي، پرفشاری خون،سرطان ها و ديابت را در بزرگسالي كاهش مي دهد.

·         شیر هر مادري برای فرزند خودش بهترین است و تركيب آن براس تغییر نیازهای شيرخوار برحسب سن و حتي در هروعده تغيير مي كند. شير روزهاي اول يا آغوز حاوي عوامل ضد عفونت بسياري براي محافظت نوزاد در برابر بيماري هاست كه هنوز سيستم ايمني او تكامل نيافته است.

·         به رشد و تکامل فک و صورت كمك كرده، از پوسیدگی دندان پیشگیری مي كند.

·         امكان تكلم بهتر، هوش بالاتر و کسب مهارت های تکاملی و تحصیلی بهتر را در آينده فراهم مي كند.

·         تأمین کننده گرما، صمیمیت، نزد یکی و تماس مادر و فرزند است. با بهره مندي از شيرمادر و برقراري پيوند عاطفي مستحكم و متقابل مادر و شيرخوار به تكامل روحي و شناختي كودك كمك مي شود و بهترين عامل سلامت عمومي و رشد و تكامل اوست. اين كودكان در آينده از تعادل رواني مناسب‌تري برخوردار خواهند بود.

·         شیرمادر همیشه تازه و همه جا در دسترس است و نیازی به خریدن، آماده كردن، تجهيزات و ذخیره سازی ندارد، بدون از دست رفتن مواد مغذي، گرسنگي و تشنگي شيرخوار را برطرف مي كند.

·         چنانچه شیرخوار با شیرمادر تغذیه نشود ابتلای بیش تر او به بیماری ها موجب صرف هزینه های درمان و مراقبت کودک وغیبت والدین از کار می گردد.

 

مزاياي تغذيه با شير مادر براي مادر:

تغذيه با شيرمادر  طبیعی ترین و مؤثرترين راه پی  بردن به نيازهاي كودك و اطمينان از بر آورده شدن آن‌ها و مهم ترين قدم براي ياد گرفتن شيوه مادري است  بعلاوه:

 

مادر هم زمان با شير دادن مي تواند استراحت كند تا انرژي از دست رفته را به دست آورد يا با شيرخوار صحبت كند و او را بنوازد، تلويزيون تماشا كند، راديو گوش دهد و مطالعه کند. به اين ترتيب حين شيردادن، احساس بي نظيري از مواظبت، مشاهده، شنيدن، نوازش،لمس كردن و لذت بردن از شيردهي را تجربه مي كند.

 

 منبع:

 

وزسایت وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشکی – معاونت بهداشت دفترآموزش وارتقای سلامت 

ماهنامه الکترونیکی سیب /مرداد 97

 
نسخه چاپی
تمامی حقوق مادی و معنوی این نشریه متعلق به روابط عمومی دانشگاه است.
 
 
بازديدامروز:  3
کل بازديد:  65
بازدیدکنندگان برخط:  1