نشریه الکترونیک سیب/نشریه 69/مرداد97
شیر دهی در طب سنتی ایران
 

 از دیدگاه طب سنتی ایران بهترین روش تغذیه نوزاد استفاده از شیر مادر می باشد چنانچه این شیر هفت علامت زیر را داشته باشد از کیفیت بالایی برخوردار است.

1-      سفید رنگ باشد.

2-      طعم شیرین داشته باشد.

3-      خوشبو باشد.

4-      اعتدال در قوام داشته باشد رقیق یا غلیظ نباشد

5-      اعتدال در مقدار و حجم داشته باشد (زیاد یا کم نباشد)

6-      اجزای آن متشابه باشد.

7-      کف زیاد داشته باشد.

 

در این مقاله قصد داریم تا مشکلات شایعی که مادران شیرده با آن روبرو هستند را مرور کرده، راه حل درمانی آن را از دیگاه طب سنتی ایران بررسی کنیم:

1-      اندک بودن شیر مادر

راهکار اصلی برای افزایش شیر مادر اصلاح تغذیه وی می باشد.

·         استفاده از حریره هایی که در آن آرد گندم یا آرد جو استفاده شده است.

·         استفاده از گوشت گوسفند در غذا ها

·         شربت عسل

·         شیر برنج

·         بادام و فندق

·         کاهو و اسفناج

·         هم آغوشی مادر و نوزاد

·         مداومت در شیر دهی در طول شب

·         اجتناب از تعریق زیاد، ورزش سنگین و خستگی مفرط

·         استفاده از ماء الشعیر طبی، نحوه تهیه: (جو پوست گرفته یک لیوان بعلاوه آب 14 لیوان با هم 45 دقیقه پخته شود تا جو شکفته شود و رنگ آن پوست پیازی گردد، سپس صاف کرده، کمی با نبات شیرین کرده، در یخچال نگهداری شود. در طول روز میل شود).

 

 

2-      غلیظ بودن شیر مادر

·         حرکت و ورزش مادر

·         شربت سکنجبین همراه با آب گرم بصورت ناشتا

·         استفاده از دم نوش آویشن، نحوه تهیه: (یک قاشق مربا خوری آویشن در یک لیوان آب جوش به مدت ده دقیقه دم بکشد بعد صاف شود و کمی شیرین کرده میل کنند).

·         استفاده نکردن از غذاهای لطیف (با هضم آسان) مانند: شیره انگور، تخم مرغ عسلی، جوجه، آبگوشت

 

3-      رقیق بودن شیر مادر:

·         اجتناب از خستگی، ورزش سنگین و حمام طولانی مدت

·         افزایش میزان خواب مادر

·         استفاده از انواع حریره

·         استفاده از گوشت گوسفند در غذا

 

 

4-      بدبویی یا ترش بودن شیر:

·         توجه به رژیم غذایی مادر و پرهیز از درهم خوری

·         منع مصرف ترشی جات، سالاد و نوشیدنی هماره غذا

·         استفاده از شربت به

·         فالوده سیب (سیب را پوست گرفته، سپس رنده کنید با نصف استکان گلاب و یک قاشق مرباخوری عسل مخلوط کرده، به عنوان میان وعده میل کنید).

 

منابع: اکسیر اعظم، مخزن الادویه، مفرح القلوب، قانون

 

ماهنامه الکترونیکی سیب /مرداد 97

 
نسخه چاپی
تمامی حقوق مادی و معنوی این نشریه متعلق به روابط عمومی دانشگاه است.
 
 
بازديدامروز:  3
کل بازديد:  38
بازدیدکنندگان برخط:  1