نشریه الکترونیک سیب/نشریه 68/تیر 97
تدابیر طب سنتی ایران در افراد با سنگ کلیه
 

مکتب طب سنتی ایران، مکتبی کل نگر بوده که بر اساس زاویه دید خود راه حل هایی برای درمان بیماری‌های خاص ارائه می کند. مهم ترین اصل در طب سنتی حفظ سلامتی با اصلاح روش زندگی است. در این جا به اصولی که باید توسط افراد مبتلا به سنگ کلیه رعایت شود، می پردازیم.

مهم ترین راه پیشگیری از ایجاد سنگ کلیه، جلوگیری از تجمع مواد زاید در بدن است که این امرجز با تقویت سیستم گوارشی و مصرف مواد غذایی مناسب امکان پذیر نمی باشد. برای تقویت سیستم گوارشی موارد زیر باید رعایت شود:

·         جویدن کامل غذا و پرهیز از پرخوری

·         اجابت مزاج هر روز و در صورت نیاز، استفاده از مسهلاتی مانند جوشانده انجیر و فلوس و ترنجبین

می باشد که البته استفاده زیاد از مسهل هم در افراد با سنگ کلیه توصیه نمی شود.

·         ماساژ بدن و استفاده از حمام به حد اعتدال

·         ورزش مداومی که بسیار سخت و طولانی مدت و در زمان پری شکم نباشد.

غذاهای مناسب برای بیماران مبتلا به سنگ کلیه عبارتند از:

·         گوشت: گوشت جوجه مرغ، بزغاله

·         نان: نان سبوسدار

·         میوه ها: مانند آلبالو، انجیر، انگور، خیار، خربزه و زالزالک

·         خشکبار:  مانند بادام، فندق، کنجد و پسته

·         روغن هایی مانند  روغن بادام، روغن کنجد و روغن زیتون

·         ترشی ها: مانند ترشی کبر و ترشی مارچوبه

·         شربت ها: مانند شربت آلبالو، شربت آب و عسل یا شکر و لیمو ترش

·          حبوبات: مانند ماش، باقلا و نخود

·         سبزیجات: مانند کرفس، کنگر، شوید، پونه، مارچوبه، سیر و کدو

·         سیاهدانه کوبیده شده با عسل

از آنجایی که مصرف مایعات کافی برای افراد با سنگ کلیه بسیار مهم می باشد، به طرز تهیه شربت های ذکر شده می پردازیم:

شربت آلبالو: 200 گرم آلبالو در 800 گرم آب، شب خیسانده و صبح جوشانده شود تا حجم آب به نصف برسد سپس صاف نموده و با 800 گرم شکر به قوام آورد شود.

شربت آب و عسل یا شکر و لیمو ترش: مقداری شکر را در ظرفی ریخته و تا جایی آبلیمو اضافه کرده که روی شکرها را بگیرد. سپس یک شبانه روز در ظرف دربسته در دمای محیط نگه داشته و سپس در صورتی که ترش نباشد مجددأ مقداری آبلیمو اضافه کرده و به قوام آورده شود.

غذاهای مضر برای بیماران مبتلا به سنگ کلیه عبارتند از:

·         گوشت: گوشت شتر، گوشت گاو و گوشت مانده و شور

·         نان: فطیر

·         میوه ها: مانند شفتالو، زردآلو و گلابی خام

·         غذاهایی مانند کله پاچه، حلیم، رشته، غذاهای مانده و فریزری و بادنجان

·         شیرینی جات مصنوعی، قهوه، شکلات و کاکائو

بنابراین در صورتی که افراد مبتلا به سنگ کلیه علاوه بر تقویت معده از خوراکی‌های مفید، استفاده کنند و از غذاهای مضر اجتناب ورزند، روند بهبودی ایشان تسریع می‌شود.

منابع

1.       کردافشاری، غلامرضا: رمضان و بیماران مبتلا به سنگ مجاری ادراری، مجله طب سنتی اسلام و ایران، سال سوم، شماره اول، بهار 1391

2.       ارزانی، محمداکبر: طب اکبری، موسسه احیاء طب طبیعی، ج 2، انتشارات جلال الدین، تهران، 1387

3.       اعظم خان، محمد: اکسیر اعظم، ج 3، موسسه مطالعات تاریخ پزشکی، طب اسلامی و مکمل، تهران، 1387


ماهنامه الکترونیکی سیب /تیر   97


 
نسخه چاپی
تمامی حقوق مادی و معنوی این نشریه متعلق به روابط عمومی دانشگاه است.
 
 
بازديدامروز:  1
کل بازديد:  109
بازدیدکنندگان برخط:  1