نشریه الکترونیک سیب/نشریه 68/تیر 97
اسهال خونی باسیلی (شیگلوز)
 

 بیماری‌های اسهالی که به خصوص در کشورهای درحال توسعه شیوع دارند مرگ و میر و ناخوشی بالایی دارند. با شروع فصل گرما و عرضه انواع میوه های تابستانه  شیوع بیماری های اسهالی بیشتر مشاهده می گردد. مهم ترین علت مرگ در مبتلایان به این بیماری ها از دست دادن آب است است. و مهم ترین اقدام در کاهش مرگ و میر، مایع رسانی به بیمار می باشد.

عامل بیماری:

گونه های شیگلا ارگانیسم های گرم منفی می باشند که مجرای روده را مورد حمله قرار می دهند و باعث بیماری و اسهال به شدت آبکی (احتمالا خون آلود) می شوند.

انتقال:

 دهان محل ورود تمامی پاتوژن های مربوط به اسهال است. غذایی که ما می خوریم استریل نیست اما قدرت اسیدی بالای شیره معده و سلول های مولد آنتی بادی در روده کوچک تا حدی از قدرت پاتوژن ها می کاهند. گونه های شیگلا از طریق مدفوعی دهانی گسترش می یابد و به راحتی از فردی به فرد دیگر انتقال داده می شوند. درجه بیماری زایی شیگلا بالاست، به گونه ای که تنها تعداد بسیار اندکی از این ارگانیسم می تواند باعث ایجاد بیماری شود. گونه های شیگلا با رعایت نکردن بهداشت به راحتی منتقل می شود. آب، موادغذایی و وسایل آلوده به مدفوع از راه‌های انتقال بیماری می باشد. بنابر این جای تعجب نیست که ارگانیسم های شیگلایی به طور بی رویه گروه جمعیتی اطفال را تحت تاثیر قرار می دهد.

دوره کمون : 7-1 روز

دوره سرایت: تا هنگامی که میکروب از مدفوع دفع شود بیمار آلوده است. معمولا حدود 4 هفته بعد از بر طرف شدن علایم بیماری است.

علایم : اسهال، تب و اغلب استفراغ، دردهای قولنجی شکم و احساس درد و پیچش در ناحیه مقعد و در اشکال شدیدتر در مدفوع خون دیده می شود.

اقدامات : حفظ تعادل مایعات و الکترولیت ها، بالا بردن سطح آگاهی بیمار در رابطه با بیماری و خطر انتقال آن و پیشگیری از بروز عوارض، اهداف اصلی را تشکیل می دهند. درمان ضد میکروبی باید سریع آغاز شود.

بیمار باید از نظر دهیدراتاسیون بررسی شود. با این بررسی مقدار جایگزینی مایع و نحوه اجرای مایع درمانی تعیین گردد. مایع رسانی از طریق خوراکی روشی می باشد که برای کاهش عوارض شدید بیماری استفاده می شود . سازمان بهداشت جهانی و صندوق بین المللی کودکان سازمان ملل (یونیسف) برای ساخت محلول ساده ای برای درمان دهیدراتاسیون و نبود تعادل الکترولیتی با هم توافق کردند. این محلول شامل 90 میلی مول در لیتر سدیم، 20 میلی مول در لیتر پتاسیم و 80 میلی مول در لیتر کلر ، 10 میلی مول در لیتر سیترات ، 111 میلی مول در لیتر گلوکز  می باشد.

پیشگیری: رعایت بهداشت دست و موادغذایی


منابع:

          - مریم جدید میلانی ،فرخ سهیل ارشدی ،احمد علی اسدی نوقابی . پرستاری بهداشت جامعه 1و2و3.چاپ چهارم .  منصور. موسسه انتشاراتی اندیشه رفیع . 1387.صفحه 140

  - ژاله عزتی ، رقیه اسمعیلی .پرستاری داخلی جراحی برونر –سودارث جلد 16 بیماریهای حاد ( عفونی ، اورژانس و بحران . چاپ اول . نگرش . انتشارات اندیشه رفیع . 1389 . صفحات 39،40،48،51

 

 

ماهنامه الکترونیکی سیب /تیر97

 
نسخه چاپی
تمامی حقوق مادی و معنوی این نشریه متعلق به روابط عمومی دانشگاه است.
 
 
بازديدامروز:  1
کل بازديد:  73
بازدیدکنندگان برخط:  1