نشریه الکترونیکی سیب/شماره 62/دی 96
خطرات سرب در محیط کار
 

 مرضیه کریمی پور باصری

تأثیر سرب برسلامتی انسان

سرب عنصری سمی است و فاقد هرگونه نقش بیولوژیكی می‌باشد، سرب جزء 10 ماده شیمیایی خطرناک اول سازمان جهانی بهداشت است که باعث نگرانی عمده برای سلامت عموم می باشد. اثرات فیزیولوژیكی شناخته شده‌تر در سرب را می توان سرگیجه، كم خونی، از دست رفتن حس جهت‌یابی، اغماء و مرگ نام برد. در واقع گفته شده است كه سرب باعث سقوط امپراطوری روم شده است زیرا عوارض مسمومیت، در برخی از رهبران اواخر امپراطوری ظاهر شده است.تشخیص وشناسایی جذب سرب از طریق آزمایشات خون جهت تشخیص کم خونی و آزمایش ادرار ومدفوع ،قابل انجام است.


موارد مهم استفاده از سرب کجاست؟

معمولا از سرب در صنایع مختلف از جمله :ساخت لوله و مخازن آب، تهیه پوشش سقف‌ها، حلبی، مفتول، روکش کابل های برق ، مهمات و اسلحه سازی، شیشه سازی، پلاستیک سازی، باتری سازی، لاستیک سازی، آلیاژهای فلزی، رنگ سازی وکلیه فعالیت هایی که با رنگ کار میکنند مثل چاپ بنر، کبریت سازی، صنایع شیمیایی، اتاقک سربی، منابع تبخیر، آفت کش‌ها، سوخت اتومبیل و حروف چاپ، اتصالات و مواد پر کننده دندان، لحیم کاری و..استفاده می شود.


 انواع مسمومیت با سرب

مسمومیت حاد: مسمومیت شدید با سرب در بعضی موارد بی اشتهایی، تحریک پذیری، استفراغ، اختلال در سیستم عصبی مرکزی ، ناهماهنگی در حرکات دست وپا و ایجاد مشکل در حفظ تعادل، گیجی وخواب آلودگی، تشنج و اغما را ایجاد می‌کند.

 مسمومیت مزمن: استفاده بلند مدت از سرب باعث: تورم لثه با خطوط آبی روی لثه‌ها، احساس طعم فلزی در دهان، لخته شدن خون در عروق مغزی و در نتیجه ایجاداختلال درسیستم عصبی مرکزی ، کاهش قدرت یادگیری و حافظه، هوش پایین، اختلالات رفتاری، لرزش، قولنج روده‌ای، درد عضلانی، افزایش فشار خون، کم خونی، کاهش تعداد اسپرم و ناباروری می شود


کنترل سرب درمحیط  کار

-تاجایی که  امکان دارد سرب را از فرایند کاری حذف کنید یا ماده کم خطرتری جایگزین شود.

-استفاده از وسایل حفاظت فردی مناسب (دستکش و ماسک استاندارد) ، مثال:دستکش نازک پارچه ای آستردار برای چاپ.

-شست وشوی دست بعد از هربار مواجهه وتماس

-خوردن شیر به صورت مرتب (سرب جذب کلسیم را در بدن کاهش  می‌دهد).


 
منابع:

کلیات بهداشت حرفه ای (دکتر چوبینه)

(http://occupationalhealth.ir/)








ماهنامه الکترونیکی سیب /دی 96
 
نسخه چاپی
تمامی حقوق مادی و معنوی این نشریه متعلق به روابط عمومی دانشگاه است.
 
 
بازديدامروز:  1
کل بازديد:  294
بازدیدکنندگان برخط:  1