نشریه الکترونیکی سیب/ شماره 56/ تیر 96
بیماری وبا چیست؟


 

مرضیه عطاءالهی

بیماری وبا چیست؟

وبا يك بيماري اسهالي واگيردار عفونی است که شامل دو نوع "کلاسیک" و "التور"  و با قدرت همه گیری بیشتر در نوع التور می باشد. با وجود تلاش ها و پیشرفت های زیاد بهداشتی، هنوز وبا در سراسر جهان یک خطر جدی و یکی از “معضلات مهم بهداشتی جهان سوم“ به شمار می رود و به علت قابلیت ایجاد همه گیری بزرگ و مبتلا کردن ناگهانی تعداد زیادی از افراد جوامع، همیشه به عنوان یک تهدید بین المللی محسوب می شود. میزان کشندگی بیماری التور(CFR)، بدون دسترسی به درمان 30 تا 50 % است با درمان سریع و مناسب، به خصوص با جبران آب و الکترولیت های از دسته رفته بدن، به  کمتر از 1% کاهش می یابد. طیف بیماری، از عفونت نامشهود تا شديد مي باشد. در وباي التور بيشتر موارد خفيف يا بدون علایم هستند. نسبت موارد شديد به عفونت هاي پنهان در بیوتیپ كلاسيك یک به پنج و در بیوتیپ التور یک به بیست و پنج و در مواردی به یک به صد  مي رسد. موارد بدون علایم يا خفيف به عنوان مخزن عمل مي كنند و در نگهداري عامل بيماري نقش بسيار مهمي در مناطق آندميك دارند.

عامل ایجاد کننده بیماری، یک باکتری به نام ویبریوکلرا است که بیشتر درآب های راکد ساحلی و آب های شور یافت می شود. این باکتری در آب، محیط های مرطوب، میوه، سبزی، صدف دریایی و گوشت، زنده باقی می ماند و فقط در انسان ایجاد بیماری می کند. به طور کلی چهار فاکتور آب آلوده به مدفوع انسان، غذای آلوده، دست های آلوده و مدفوع بیمار، در انتقال بیماری وبا نقش دارند. بررسی های انجام شده در مورد همه گیری هایی که تا کنون در کشور اتفاق افتاده است نشان می دهد که منشأ تمامی این اپیدمی ها،  آلودگی منابع آب آشامیدنی با فاضلاب بوده است. به عبارت دیگر اپیدمی ها درمناطقی اتفاق میافتد که از نظر بهداشت آب و فاضلاب و شاخص های بهداشت عمومی، ضعیف می باشند. کشور ایران آندمیک بیماری محسوب می شود. از سال 1344 آمار وبا درکشور ثبت می شود و هم  اکنو ن نظام  مراقبت التور یکی از قدیمی ترین و دقیق ترین نظام های مراقبت بیماری در کشور است.

 


علایم بالینی بیمار مشکوک به التور:

در 80% موارد بدون علامت، 15% به صورت اسهال معمولي که از دیگر موارد اسهال قابل افتراق نمی باشد و فقط در 5% موارد، بيمار دچار اسهال حاد آبكي مي‌شود كه خطر كم آبي شديد را به همراه دارد. علایم بیماری یک تا سه روز بعد از ورود میکروب به بدن، ظاهر می شود. گاه به صورت اسهال شدید همراه یا بدون استفراغ و بدون حالت تهوع قبلی بروزمیکند و گاهی نمای آب برنج، بدون تب وبدون دل درد و بدون زور و پیچ شکم می باشد. بیمار معمولاً دچار عطش فراوان، گرفتگی و درد عضلات پشت ساق پا، گودی رفتن حدقه چشم، کم شدن یا قطع ادرارمی شود و نهایتا ًبا از دست رفتن شدید آب و الکترولیت های بدن، بیمار دچار کم آبی شدید و مرگ می شود. بهخصوص اگر آب و املاح از دست داده شده جبران نشود.بنابراین پیشنهاد می شود در صورت بروز علامت به نزدیکترین واحد بهداشتی برای تشخیص و درمان صحیح مراجعه کنند.

 

راه های انتقال بیماری وبا و منابع شایع این بیماری چیست؟

 
راه تماس مستقیم:

بیماری می تواند از طریق دست های آلوده ، تماس با مواد دفعی و استفراغ بیماران و یا وسایل و لوازم آلوده به مدفوع بیمار منتقل شود.

 


 

 

صفحه بعد

 

ماهنامه الکترونیکی سیب/ تیر 96


 
نسخه چاپی
تمامی حقوق مادی و معنوی این نشریه متعلق به روابط عمومی دانشگاه است.
 
 
بازديدامروز:  1
کل بازديد:  231
بازدیدکنندگان برخط:  1