نشریه الکترونیکی سیب/ شماره 56/ تیر 96
توصیه های تغذیه ای در کم کاری و پرکاری تیرویید


 

گوهر صداقت

غده تیرویید یک عضو پروانه ای شکل در قسمت تحتانی گردن و قدام نای است که حدود 5 سانتی متر طول، 3 سانتی متر پهنا و 33 گرم وزن دارد. این غده از دو لوب جانبی تشکیل شده است که به وسیله ی باریکه ای به نام تنگه یا ایسموس 2 به یکدیگر وصل شده اند . حجم خون رسانی بافت تیرویید به ازای هر گرم از بافت، بسیار زیاد  (حدود 5 میلی لیتر به ازای هر گرم بافت تیرویید در دقیقه)  و حدود 5 برابر خون رسانی کبد است. این موضوع نشان دهنده فعالیت متابولیکی زیاد غده تیرویید می باشد. غده تیرویید سه نوع هورمون تولید می کند کلسی تونین, تری یدوتیرونین ؛ تیروکسین.

 

کم کاری تیرویید

تیرویید روی تمام ارگان های بدن انسان تأثیر می گذارد و در صورتی که فرد هنگام بروز علایم به موقع به پزشک مراجعه نکند تمام عوارضی که به آن اشاره کردیم تشدید می شود. پوست، چشم، سیستم خونی و قلب و عروق، گوارش، دستگاه ریوی، باروری، مغز و اعصاب و ماهیچهها ارگان هایی هستند که تحت تأثیر عملکرد غده تیرویید قرار دارند. شدیدترین حالت کم کاری تیرویید که گاهی هم در فصل سرما دیده می شود کمای ناشی از کم کاری تیرویید درمان نشده است. زمانی که بیمار کم کاری تیرویید داشته باشد و برای درمان اقدام نکند ممکن است بعد از مدتی دچار کما شود و سطح هوشیاری اش کاهش یابد. در این حالت فرد دیگر ارتباط برقرار نمی کند، عملکرد مغزش کم می شود، بیمار دچار افت درجه حرارت می شود، نبض وی کند و ضربان قلب هم کاهش پیدا می کند و تنفس فرد دچار مشکل می شود. این ناراحتی به طور مستقیم در چهار سیستم اصلی بدن یعنی قلب و عروق، سیستم مغز و اعصاب تأثیر می گذارد و علایم ناشی از آن در این سیستم شدید می شود.

 
 

علایم کم کاری تیرویید:

  افسردگی

  خواب آلودگی و کسالت

  خستگی زودرس

  پریدگی رنگ و تنه

  اندام ها و صورت متمایل به رنگ زرد

  خشکی پوست

  ریزش موها

  ضخیم شدن صدا

  خونریزی بیش از حد دوران قاعدگی

  ورم سر و صورت

  یبوست و علایم متعدد دیگر و...

 
 

رژیم غذایی در کم کاری تیرویید:

1- این بیماران باید از مصرف زیاد مواد غذایی گواتروژن پرهیز کنند و سبزیجات را به صورت پخته مصرف کنند. مواد غذایی گواتروژن شامل انواع کلم، شلغم، روغن گلزا  (کانولا( ، بادام زمینی، ارزن و سویا است .

2- سویا مانع جذب کافی داروهای تیرویید می شود بنابراین باید در مصرف آن احتیاط گردد .

3- توجه داشته باشید که از نمک در پایان پخت غذا استفاده کنید، زیرا در غیر این صورت ید موجود در نمک هنگام برداشتن درب ظرف غذا، همراه با بخار خارج می شود. در این صورت شما میزان ید کمتری از آن چه که انتظار می رود دریافت خواهید کرد. در ضمن نمک یددار را نباید در شیشه های شفاف و در معرض نور نگهداری کرد .

4- توجه کنید که زیاده روی در مصرف ید باعث کم کاری تیرویید خواهد شد.

 

5- تنظیم کالری دریافتی برای جلوگیری از افزایش وزن ضروری است. برای این منظور مشاوره با کارشناس تغذیه، همراه با استفاده از درمان دارویی توصیه می شود .

6- اطمینان نسبت به تأمین مقادیرکافی ویتامین های  C ، A ، E و ویتامین های گروه B به ویژه B2 ، B3 ، B6 که برای تولید هورمون تیرویید ضروری هستند لازم است.

 



صفحه بعد

 

ماهنامه الکترونیکی سیب/ تیر 96

 


 
 
نسخه چاپی
تمامی حقوق مادی و معنوی این نشریه متعلق به روابط عمومی دانشگاه است.
 
 
بازديدامروز:  2
کل بازديد:  251
بازدیدکنندگان برخط:  1