نشریه الکترونیکی سیب - شماره 50 - دی 1395
کنسرو

 


زهرا سرلک


این روز ها مصرف کنسرو به دلیل در دسترس بودن و استفاده آسان، روز به روز افزایش یافته و این در حالی است که شاهد نسل جدیدی از این کنسرو ها که حاوی غذا های سنتی ایرانی هستند نیز هستیم. اما باید در نظر داشت با وجود تمام این مزایا، در صورت رعایت نکردن اصول بهداشتی، مصرف این گونه محصولها می تواند بسیار خطرناک باشد. بنابراین به بعضی از نکات در مورد این محصولها اشاره می کنیم.

 

توصیه ­های لازم برای مصرف کنندگان مواد غذایی کنسرو شده:

۱- قبل از مصرف کنسروها برای از بین بردن سم خطرناک بوتولیسم احتمالی موجود در مواد غذایی کنسرو شده قوطی­های کنسرو به مدت ۲۰ دقیقه درآب جوشانده شوند. خوشبختانه با جوشاندن کنسروها در مدت زمان گفته شده سم بوتولیسم ترشح شده توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینیم از بین می­رود.

۲- برای گرم کردن مواد غذایی کنسرو شده قوطی کنسرو چه به صورت در بسته و چه باز شده مستقیم روی شعله قرار داده نشود. ممکن است در اثر شعله مستقیم و حرارت زیاد لحیم جداره قوطی ذوب شود و باعث ورود ذرات فلز به داخل ماده غذایی شود. از طرفی بهویژه در مورد قوطی­های باز شده حاوی ماده غذایی که مستقیم روی شعله قرار داده شدهاند حرارت باعث افزایش سرعت فعل و انفعالات شیمیایی بین ماده غذایی و جداره داخل قوطی میشود.

۳- پس از باز کردن قوطی کنسرو محتویات آن فورا خارج و در ظرف دیگری ریخته شود. چرا که ممکن است ماده غذایی بعد از باز کردن درب قوطی در مجاورت اکسیژن هوا با جداره داخل قوطی هر چند که اندود هم شده باشد وارد واکنش شود.

۴- برای نگهداری مازاد محتویات قوطی کنسرو بهتر است از ظروف شیشه­ای استفاده کرد و حتماً در یخچال نگهداری شود.

۵- کنسروها را می­توان مدت­ها بدون استفاده در یخچال نگهداری کرد مشروط بر اینکه با رعایت کامل اصول کامل بهداشتی تهیه شده باشند. البته محتویات کنسرو در داخل قوطی به تدریج با یکدیگر و حتی با جداره داخلی قوطی وارد فعل و انفعالات شیمیایی می­شوند و بنابراین مصرف کنسروهایی که مانده­اند صحیح نیست. این چنین کنسرو هایی معمولاً با بوی کهنگی و مزه تند و نامطبوعی همراه می­باشند.

۶- نشت مواد غذایی داخل قوطی خصوصاً در مورد قوطی­هایی که ضربه دیده­اند موجب تماس محتویات با هوای خارج و در نتیجه فساد و سمیت آن می­شود و لازم است از مصرف آن خودداری شود.

۷- در صورت وجود زنگ زدگی در سطح خارجی قوطی­ها احتمال سوراخ بودن و فساد محتویات آن وجود دارد. بنابراین از مصرف این چنین کنسروهایی باید خودداری شود. ایجاد حالت زنگ زدگی در سطح داخل قوطی­ها هم محتویات آن را غیر قابل مصرف می­کند­. چرا که اولا زنگ ایجاد شده با محتویات در تماس خواهد بود و ثانیاً احتمال سوراخ بودن بدنه و باز شدن درزها در منطقهی زنگ زدگی وجود خواهد داشت.

8- برخی افراد به تصور اینکه سم بوتولینوم تنها در کنسرو ماهی وجود دارد، از جوشاندن کنسروهای دیگر خودداری می‌کنند. گفتنی است این سم در تمامی کنسرو سبزیجات، گوشت، خاویار، غذاهای مختلف دریایی و ... وجود دارد. تنها میوه­ ها که به صورت شربت کنسرو می‌شوند، جزو این دسته نیستند. این سم بسیار خطرناک است و بسیاری از افراد در نتیجه مزه کردن غذاهای آلوده و فاسد، جان خود را از دست داده اند.





صفحه بعد

 

 

ماهنامه الکترونیکی سیب/ دی ماه 95

 

 
نسخه چاپی
تمامی حقوق مادی و معنوی این نشریه متعلق به روابط عمومی دانشگاه است.
 
 
بازديدامروز:  1
کل بازديد:  422
بازدیدکنندگان برخط:  1